nieuws

Rechter buigt zich over vraag of New York Pizza een restaurant of fastfoodzaak is

Bedrijfsvoering 50

De bestuursrechter in Amsterdam buigt zich vandaag over de vraag of New York Pizza een restaurant is of een fastfoodketen. De keten wil in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam een nieuwe vestiging openen, maar het bestemmingsplan laat daar een fastfoodgelegenheid er niet toe. New York Pizza ziet zichzelf echter als restaurant en stelt dat het bestemmingsplan om die reden geen belemmering is.

Rechter buigt zich over vraag of New York Pizza een restaurant of fastfoodzaak is

Via de bestuursrechter hoopt New York Pizza haar gelijk te halen. Volgens de wet vallen de meeste vestigingen onder de detailhandel en niet onder horeca, omdat ze bezorgen en geen zitplaatsen hebben, zo meldt foodservicewatcher Ubel Zuiderveld tegenover NOS. Wanneer een zaak onder de term fastfood of restaurant valt, is volgens hem verwarrend omdat de term fastfoodketen niet wettelijk is. ‘Er zitten wel officieus allerlei criteria aan. Want er is er vaak geen bediening aan tafel en je moet er bestellen aan de toonbank. De hele horeca wordt fastfood en fast casual. Men richt zich steeds meer op snelle service. In Nederland vindt iedereen McDonald’s fastfood. Maar het is een restaurant.’ Zuiderveld vindt dan ook dat er duidelijkheid moet komen.

Onderscheid horecatypen

‘Wij maken hier onderscheid in horecatypen’, zegt Jeff van den Berg van stadsdeel Zuid tegenover Het Parool. ‘En vooral het feit dat zij slices pizza gaan verkopen, die je lopend op straat meeneemt, maakt dat wij ze in de categorie fastfood hebben ingedeeld. Daarom is de vergunning geweigerd. In het bestemmingsplan is alleen horecatype restaurant toegestaan.’

Bestek en zitjes

Vanwege het feit dat New York Pizza ook een zitgelegenheid heeft en er bestek aanwezig is, maakt het voor de pizzaketen dat de zaak moet worden bestempeld als restaurant.

Reageer op dit artikel