nieuws

Discussie over plofkip bij McDonald’s laait weer op

Bedrijfsvoering 134

Het is een discussie die al jaren duurt. De centrale vraag: gebruikt McDonald’s wel of geen plofkip in de nuggets? Wakker Dier zegt nog steeds van wel en gaat weer actie voeren.

Discussie over plofkip bij McDonald’s laait weer op

Wakker Dier bood deze week een alternatieve McDonald’s-ervaring bij het grootste restaurant van McDonald’s in Nederland. Op de parkeerplaats bij de vestiging in Nieuwegein deelde de actiegroep zogenaamde plofkipvrije nuggets uit en zette zelfs een ballenbak neer. Ook had Wakker Dier opzetsnaveltjes voor de kinderen.

Wakker Dier voert al jarenlang campagne tegen het gebruik van plofkip in Nederland. Supermarkten hebben grotendeels gehoor gegeven aan de oproep om geen plofkip meer in de schappen te leggen. Volgens Wakker Dier gebruikt McDonald’s echter nog altijd plofkip in de McNuggets.

Dierenwelzijn

McDonald’s spreekt dit tegen. De keten maakt gebruik van reguliere kip, zegt woordvoerder Eunice Koekkoek. ‘Wij voldoen samen met onze leveranciers aan de eisen en normen die in Nederland en Europa gelden voor dierenwelzijn – en gaan hierin zelfs verder. Ook bij de productie van ons kippenvlees nemen wij altijd de balans tussen dierenwelzijn, maar ook milieu en betaalbaarheid voor onze gasten in acht. Wakker Dier doet dat niet en beoordeelt uitsluitend op haar dierenwelzijnstandaard. Dat weten we van elkaar. We verschillen daarin van perspectief.’ De directie van McDonald’s zegt bij de actie in Nieuwegein aanwezig te zullen zijn om in gesprek te gaan over de kwestie.

Verbeteringen

Toch kondigt McDonald’s verbeteringen aan. ‘In samenwerking met onze leveranciers hebben we geïnventariseerd hoe we de dierenwelzijnsverbeteringen bij het reguliere kippenras nog meer kunnen optimaliseren met meer daglicht, strobalen en zitstokken bij al onze leveranciers. Deze verrijkingen implementeren we in 2018 bij alle kipleveranciers voor kipproducten van McDonald’s in Nederland’, aldus Koekkoek.

Vorig jaar weigerde Wakker Dier een uitnodiging van McDonald’s om te een kijkje te nemen bij één van de kippenboerderijen.

 

Nieuws over McDonald’s

Reageer op dit artikel