nieuws

Spare Rib Express geeft omzetgarantie aan nieuwe franchisenemers

Bedrijfsvoering 56

Horecaformule Spare Rib Express heeft besloten nieuwe franchisenemers een omzetgarantie te geven. Op deze manier wil het bedrijf meer ondernemers aantrekken om de groeipotentie de komende jaren te verwezenlijken.

Spare Rib Express geeft omzetgarantie aan nieuwe franchisenemers

‘Wij hebben vertrouwen in de foodmarkt en in ons concept’, zegt commercieel manager David Pinedo. ‘De omzet bij onze bestaande vestigingen groeit inmiddels al drie jaar met meer dan 10 procent en de afgegeven omzetprognoses voor nieuwe vestigingen worden met gemak behaald.’ Spare Rib Express heeft 2016 afgesloten met een omzetgroei van 16 procent ten opzichte van 2015 (bij bestaande vestigingen).

Met deze cijfers en een omzetgarantie kunnen nieuwe ondernemers volgens Pinedo gerust worden gesteld. ‘Iedere nieuwe franchisenemer garanderen wij een omzet, waaruit een goed inkomen haalbaar is. Na het eerste jaar groeien deze vestigingen op basis van de opgebouwde klantenkring simpelweg verder en breid de klantenkring zich eigenlijk alleen maar uit, dus angst voor het tweede jaar hoeft er nooit te zijn.’

Investeren

Dat een franchisegever een omzetgarantie afgeeft, is uniek, weet ook Pinedo. ‘Vooral met de ontwikkelingen rondom de Franchisecode zijn franchisegevers bang om überhaupt een prognose af te geven aan nieuwe franchisenemers. Ondernemers waarmee het slecht gaat, voelen zich vaak bekocht omdat de situatie volgens hen rooskleuriger werd voortgedaan dan de werkelijkheid. Wij zeggen nu: ‘Periodieke prognose niet gehaald? Dan gaan wij mee investeren. We delen dus het risico met de franchisenemer. Ondernemen betekent aanvaardbare risico’s nemen, en met deze garantie denken we dat het risico heel aanvaardbaar wordt voor potentiële franchisenemers.’

Spare Rib Express hoopt met deze move meer potentiële franchisenemers aan te trekken. Het bedrijf wil namelijk nog flink groeien in Nederland, zo laat Pinedo weten. ‘De afgelopen jaren zijn we jaarlijks met drie of vier vestigingen gegroeid. We zien kansen voor nog veertig locaties.’

Afspraken

Een omzetgarantie betekent wel dat de franchisenemer zich aan bepaalde afspraken moet houden. Pinedo: ‘Een onderdeel daarvan is dat ons marketingplan volledig nageleefd moet worden. We hebben voor nieuwe franchisenemers al een standaard marketingformat voor het eerste jaar. Maar als wij omzet garanderen, willen we natuurlijk niet dat bijvoorbeeld het budget niet helemaal gebruikt wordt, of dat het budget op een verkeerde manier wordt ingezet.’

Spare Rib Express is in 1992 in Amsterdam begonnen. Inmiddels heeft de formule 39 locaties in Nederland en één in Duitsland. In 2015 en 2016 eindigde het bedrijf in de top 3 van fastserviceformules in Nederland (op basis van GFK-onderzoek).

Reageer op dit artikel