nieuws

Febo aan het Damrak dicht

Bedrijfsvoering 348

Eén van de meest iconische Febo-vestigingen van Amsterdam, aan het Damrak vlakbij het Centraal Station, is per direct gesloten. Op laste van de rechtbank is het huurcontract tussen de exploitant en de verhuurder ontbonden.

Febo aan het Damrak dicht

Dat meldt de Amsterdamse nieuwszender AT5.

Volgens de rechtbank is de exploitant verantwoordelijk voor de brand die in juli 2012 in de Febo-vestiging ontstond. De brand werd veroorzaakt door ernstige vervuiling diep in het afzuigkanaal. De rechtbank rekent het de exploitant aan dat het afzuigkanaal niet goed is schoongehouden. Vanwege de brand moest een deel van het Victoria Hotel, dat zich naast en boven de Febo-vestiging bevindt, ontruimd worden. Twintig mensen werden ter plaatse behandeld nadat ze teveel rook hadden ingeademd.

Schadevergoeding

De snackbar wordt deze week leeggehaald en de exploitant moet daarnaast ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen aan de verhuurder van het pand, het Victoria Hotel. Het hotel moet de exploitant echter ook betalen, omdat hem tussen oktober en december 2012 de toegang tot het pand is ontzegd. Daardoor leed de exploitant bijna 100.000 euro schade.

Hoger beroep

Febo Beheer en de exploitant overwegen ondertussen in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Volgens het bedrijf kan de ondernemer niet verantwoordelijk worden gehouden voor vervuiling diep in het afzuigkanaal.

Reageer op dit artikel