nieuws

‘Minder snackbars in achterstandswijken’

Bedrijfsvoering 14

De overheid moet meer doen om gezonde voeding in achterstandswijken te bevorderen. Snackbars zouden op die plekken daarom geweerd moeten worden. Dat zeggen voedingsdeskundigen tegen RTL Nieuws.

‘Minder snackbars in achterstandswijken’

RTL Buurtfacts heeft de zogenaamde ‘fastfooddichtheid’ per Nederlandse gemeente berekend. Volgens de cijfers zijn er gemiddeld zes fastfoodrestaurants per tienduizend inwoners. In achterstandwijken, bijvoorbeeld in Limburg, is dat aantal hoger, terwijl mensen in die gebieden ook meer problemen hebben met overgewicht.

Frietkraam voor een basisschool

De overheid moet daarom meer actie ondernemen voor gezonde voeding in achterstandswijken, zegt Voedingscentrum-directeur Gerda Feunekes tegen RTL Nieuws. ‘Veel gemeentes zijn gelukkig al actief bezig met initiatieven als Jongeren op Gezond Gewicht en Sporten in de Buurt. Dan helpt het niet, in het kader van die integrale aanpak, als gemeentes een vergunning geven aan een frietkraam voor een basisschool of in een achterstandswijk.’

Ook huisarts Jim de Vos ziet liever minder fastfoodketens in achterstandswijken. Volgens hem is het veranderen van de leefstijl van een patiënt ‘een kansloze missie’ wanneer er in de buurt verschillende ketens ongezonde snacks aanbieden.

Vrijheid van ondernemen

Koninklijke Horeca Nederland is het oneens met deze geluiden. ‘Obesitas is een probleem dat je niet alleen bij fastserviceondernemers kunt neerleggen’, zegt woordvoerder Joris Prinssen. ‘Het gaat om een gebalanceerd leven met gevarieerde voeding en voldoende beweging. Het is de taak van de overheid en scholen om daar voorlichting over te geven. Dan moet je je focus niet beperken tot een bepaalde groep ondernemers die gewoon op een professionele manier met hun vak bezig zijn. Vrijheid van ondernemen is een groot goed in Nederland, dat moeten we behouden, net als de keuzevrijheid van consumenten.’

Bovendien is het volgens Prinssen onbegonnen werk om bedrijven op bepaalde plekken te verbieden. ‘Je kunt ook niet een supermarkt verbieden, terwijl ook daar frikandellen worden verkocht.’

Reageer op dit artikel