nieuws

Verhage Floriande wint veiligheidsprijs

Bedrijfsvoering 60

Verhage Floriande Hoofddorp van Marco en Gisela Honsbeek heeft de Wel-Zo-Veilig-Award ontvangen in de categorie horeca. Deze ondernemers voeren onder andere een streng deurbeleid dat vrij uniek is in de cafetariabranche.

Verhage Floriande wint veiligheidsprijs

Marco Honsbeek ontving de prijs uit handen van Jos van der Vegt, vicevoorzitter van KHN, tijdens de aftrap van de Week van de Veiligheid. ‘We zijn hier best trots op’, vertelt Honsbeek na afloop. ‘Iedere herkenning is tenslotte waardevol.’

Pinnen stimuleren

Verhage Floriande heeft een camerasysteem en werkt met een afroomkluis. Daarnaast wordt het pinnen actief gestimuleerd. Het gevolg daarvan is dat 70 tot 80 procent van de mensen pint. Ook heeft hij het thema bespreekbaar gemaakt met zijn medewerkers en deelt hij zijn ervaringen geregeld met collega-ondernemers. Zo is hij een ambassadeur geworden om het belang van het voorbereiden op een overval onder de aandacht te brengen in de branche.

Deurbeleid

Maar Verhage Floriande onderscheidt zich met het deurbeleid dat zes jaar geleden werd ingevoerd. ‘De zaak bestaat uit een restaurantgedeelte en een afhaalgedeelte’, legt Honsbeek uit. ‘De deur van het afhaalgedeelte gaat na de spits dicht. Mensen moeten dan aanbellen om binnen te komen.’ In de donkere maanden gaat de deur tussen 19.00 en 20.00 uur dicht. Het afhaalgedeelte is dan nog tot 22.00 uur open. Honsbeek: ‘Het werkt ontspannend voor de medewerkers en de gasten in het restaurant zijn er positief over. Het kost me geen omzet, want in de afgelopen tien jaar heb ik mijn omzet alleen maar zien stijgen.’

Overval

Honsbeek is al enige jaren nauw betrokken bij de Week van de Veiligheid en is een van de ondernemers die regelmatig overleg voeren met Koninklijke Horeca Nederland en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij is ervaringsdeskundige, want tien jaar geleden werd hij overvallen toen hij alleen aan het werk was. Die ervaring hakt er vandaag de dag nog steeds in. ‘Door toedoen van één persoon ben je in een paar minuten tijd getekend voor het leven. Ik lijd er niet onder want ik ben nog net zo enthousiast als vroeger. Maar als iemand ernaar vraagt en ik vertel het verhaal, dan moet ik af en toe een slokje water nemen. Het blijft emotioneel, dat geldt voor vele collega’s met mij. Ik zet me in voor veiligheid omdat ik niet wil dat anderen zoiets overkomt.’

De Wel-Zo-Veilig-Awards worden jaarlijks uitgereikt tijdens de Week van de Veiligheid. Ondernemers die zich in het afgelopen jaar hebben onderscheiden op het gebied van veiligheid en preventie komen in aanmerking voor de prijs, die wordt uitgereikt in drie categorieën: transport, detailhandel en horeca.

>>LEESTIP: Extra aandacht voor veiligheid en preventie in de horeca

 

Reageer op dit artikel