nieuws

‘Onderdanigheid beste houding bij overval’

Bedrijfsvoering 16

Verzet van slachtoffers of omstanders leidt ertoe dat overvallers geweld gebruiken in plaats van stoppen met de overval. Beter is het een onderdanige houding aan te nemen, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

‘Onderdanigheid beste houding bij overval’

Op afstand van de dader te blijven, het hoofd buigen en schouders en handen naar beneden te laten hangen, helpen tegen geweld. Evenals de handen in de lucht te steken als teken van overgave, aldus de onderzoekers, die camerabeelden analyseerden van overvallen op winkels en horeca. Overvallers kunnen een onverzettelijke lichaamshouding als verzet zien.

Geen oogcontact maken

De onderzoekers zeggen dat bij weinig overvallen geweld wordt gebruikt omdat weinig weerstand wordt geboden. De bevindingen ondersteunen het politieadvies om rustig te blijven, de overval te aanvaarden, de buit te geven en naar de daders te kijken zonder oogcontact te hebben.

Lees hier meer tips ter preventie en meer informatie in het Veiligheidsdossier.

Reageer op dit artikel