nieuws

Hygiënecode: KHN deed niets verwijtbaars

Bedrijfsvoering

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) deed niets verwijtbaars in de prijsstelling van de nieuwe hygiënecode. Dat stelt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in een brief aan vier bezwaarmakers.

Hygiënecode: KHN deed niets verwijtbaars

In die brief, in bezit van de redactie van Snackkoerier, stelt het ministerie dat er geen reden is het codehouderschap van KHN in twijfel te trekken. Ook ziet VWS geen reden tot uitstel van invoering, zoals bezwaarmakers hadden gevraagd.

Te duur

De vier bezwaarmakers,  de Vereniging Chinese Horecabedrijven, Natte Horeca Nederland, Nederlands Horecagilde en ProFri, storen zich aan het feit dat leden van KHN voor die nieuwe code €30,- moeten betalen, en niet leden €100,-.

Bezwaarmakers betichten KHN van ‘misbruik van het houderschap van de code‘ en riepen een protestsite in het leven. Ook vroegen zij verantwoordelijk minister Schippers naar haar visie in deze.

Bezwaar

Namens de bezwaarmakers legt woordvoerder Frans van Rooij zich niet neer bij de inhoud van de brief. ‘Het ministerie zit er aantoonbaar naast. In 1999 zijn afspraken gemaakt waarin zwart-op-wit vermeld staat dat de hygiënecode louter tegen kostprijs mag worden verkocht.’

Welke stappen de vier gaan nemen wordt begin april bekend.

Eigen boek

Onder auspiciën van Van Rooij bracht het Nederlands Frituurcentrum inmiddels  een eigen Voedsel Hygiëne Handboek op de markt.

De hygiënecode treedt nu als gepland op 1 april in werking. Werknemers in de horeca dienen zich te houden aan de voorschriften in die code. Het is niet verplicht een schriftelijk exemplaar in de zaak te hebben.

 

 

Reageer op dit artikel