nieuws

MVO herkent zich in nieuwe voedingsregels

Bedrijfsvoering

MVO, de Nederlandse ketenorganisatie voor oliën en vetten, is blij met het uitkomen van de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

MVO herkent zich in nieuwe voedingsregels

Onderdelen daarvan kunnen wat MVO betreft zo worden meegenomen in een geactualiseerde ‘Schijf van Vijf’.

In de nieuwe richtlijn adviseert de Raad ondermeer om boter, harde margarine en bak- en braadvetten links te laten liggen.

Beter is het volgens de Raad om deze te vervangen door zachte margarines, vloeibaar bak-en braadvet en plantaardige olie.

Minder vlees

Ook moeten mensen om gezond te blijven volgens de instantie meer groente, fruit, volkorenbrood, peulvruchten, noten en vis eten. En juist minder vlees.

Daarnaast kunnen suikerhoudende drankjes, zoals frisdranken, beter ingewisseld worden voor drankjes zonder suiker zoals thee, koffie en water.

De nieuwe richtlijnen hebben volgens MVO te lang op zich laten wachten. MVO pleit om minimaal elke vijf jaar de richtlijnen te herzien zodat nieuwe wetenschappelijke inzichten kunnen worden meegenomen. De vorige richtlijn stamt uit 2006.

Kruidenvrouwtjes

De adviezen van de Gezondheidsraad zijn belangrijk ook voor de industrie en vormen een goed tegenwicht tegen alle bestaande ongefundeerde meningen over voeding van zogenoemde ‘kruidenvrouwtjes’, zoals MVO dat formuleert.

MVO ziet het rapport van de Gezondheidsraad als een erkenning van de reeds jarenlange inzet van de oliën- en vettensector voor verbetering van de vetzuursamenstelling.

Volgens MVO ligt er nu een belangrijke taak voor de overheid en het voedingscentrum om de richtlijnen uit te leggen aan de  consumenten. MVO is van mening dat de richtlijnen bevestigen dat oliën en vetten een belangrijke rol spelen in onze voeding en verwacht dan ook dat ze terugkomen in de nieuwe Schijf van Vijf.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels