nieuws

ProFri naar politie om krantenartikel

Bedrijfsvoering

De Vereniging Professionele Frituurders, ProFri, stapt naar de politie vanwege een krantenartikel dat zaterdag 9 mei verscheen in de regionale dagbladen van Wegener. De kranten kopten: ‘Snel geld nodig? Overval een snackbar.’

ProFri naar politie om krantenartikel

Frans van Rooij, ProFri-voorman, is zaterdag naar de politie geweest en na overleg is besloten om dinsdag 12 mei aangifte te doen. Van Rooij: ‘Cafetaria’s worden heel kwetsbaar gemaakt door dit artikel. Niets doen is geen optie. Het kan niet zo zijn dat iedereen alles maar mag roepen in Nederland.’

Aanzetten tot misdrijf

‘Met de kop van het artikel ‘Snel geld nodig? Overval een snackbar’ en de wijze waarop het is geschreven zet de redactie mensen aan tot het plegen van een misdrijf,’ aldus Van Rooij. Dat was in elk geval de mening van verschillende ondernemers die het artikel hadden gelezen en zaterdag direct contact opnamen met Frans van Rooij.

Strafbaar feit?

Pleegt de krant hiermee volgens het Wetboek voor Strafrecht een strafbaar feit? Vakvereniging ProFri doet in elk geval aangifte bij de politie. ‘Vervolgens is het aan de autoriteiten of er een vervolg komt. Het artikel is een oproep om een cafetaria te overvallen. De kranten gaan geheel voorbij aan het feit dat heel veel cafetaria’s beschikken over camerabewaking en dat personeelsleden een overvalpreventietraining hebben gehad.’

Van Rooij realiseert zich dat de aangifte kan zorgen voor meer negatieve publiciteit. ‘Maar niets doen is in dit geval geen optie.’

De branche zet zich al jaren in om het aantal overvallen terug te dringen. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 36 cafetaria’s de dupe van een overval. Dit aantal is exact gelijk aan het aantal overvallen in het eerste kwartaal van 2014.

Reageer op dit artikel