nieuws

Europese Commissie onderzoekt mogelijke belastingontwijking McDonald’s

Bedrijfsvoering

De Europese Commissie gaat een onderzoek instellen naar mogelijk grootschalige belastingontwijking door de hamburgerketen McDonald’s. De Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager maakte dat bekend.

Europese Commissie onderzoekt mogelijke belastingontwijking McDonald’s

McDonald’s zou tussen 2009 en 2013 ruim 1 miljard euro aan belastingen hebben ontweken door winsten op verkopen in EU-landen weg te sluizen naar een kleine dochtervennootschap in Luxemburg waar slechts 13 mensen werken, zo meldt De Volkskrant.

Hier zou 3,7 miljard euro aan inkomsten terecht zijn gekomen uit allerlei landen. McDonald’s heeft de beschuldiging afgewezen. Vestager baseert zich op ‘informatie die via verschillende vakbonden in Brussel bij haar terecht is gekomen’. ‘We gaan nu onderzoeken of die claim terecht is en wat we dan daarmee moeten gaan doen.’

Belastingdruk
Een coalitie van Europese en Amerikaanse vakbonden stelt dat McDonald’s de belastingdruk over de winsten aanzienlijk heeft kunnen verminderen door het hoofdkantoor in Groot-Brittannië naar Zwitserland te verplaatsen en het geld dat daar terechtkwam over te maken naar een dochter in Luxemburg die ook weer een vestiging in Zwitserland heeft. Het zou gaan om een totaalbedrag van 3,7 miljard euro, waarover McDonald’s dankzij deze fiscale constructie maar 16 miljoen euro aan belasting heeft betaald.

Niet de eerste keer
Dat is een belasting van nog geen 0,05 procent. Het is niet de eerste keer dat de Europese Commissie belastingsconstructies van grote Amerikaanse multinationals onder de loep legt. Vorig jaar werden al onderzoeken begonnen tegen soortgelijke fiscale constructies van Apple via Ierland, Starbucks via Nederland en Amazon, eveneens via Luxemburg.

 

Reageer op dit artikel