nieuws

Subway in Nederland snelst groeiende mondiale fastfoodketen

Bedrijfsvoering

Subway groeit als internationale fastfoodketen in Nederland het snelst in zowel omzet als aantal vestigingen. In 2013 groeide de omzet met 25 procent en in 2014 kwamen er veertien vestigingen bij, aldus cijfers van Datlinq in Capelle aan den IJssel. McDonald’s blijft met 240 vestigingen de grootste.

Subway in Nederland snelst groeiende mondiale fastfoodketen

McDonald’s is verreweg de grootste internationale fastfoodketen in Nederland, maar Subway groeit het snelst in omzet en in aantal vestigingen, zo meldt databureau Datlinq uit Capelle aan den IJssel.

Omzet

Vorig jaar opende Subway op veertien nieuwe locaties, waardoor het aantal vestigingen uitkwam op 162. De omzet over 2013 steeg met 25 procent tot €40 miljoen.

McDonald’s

‘Koploper’ McDonald’s opende zes nieuwe restaurants en heeft er nu 241 in Nederland. De omzet van Nederlands grootste horecabedrijf daalde met 0,5 procent.

Desondanks behaalt een vestiging met de gele M volgens Datlinq gemiddeld een omzet van ruim €2,5 miljoen per vestiging.

KFC

De twee andere grote internationale fastfoodketens, Burger King en KFC, presteerden wisselend.

Datlinq meldt een omzetdaling over 2013 voor KFC van 6,6 procent en een toename van het aantal locaties in 2014 van 4 (van 41 naar 45).

Burger King

Burger King schreef eind 2013 zwarte omzetcijfers – een toename van 2,3 procent tot €89 miljoen – en opende twee nieuwe restaurants in het afgelopen jaar.

Chipotle

Datlinq schrijft verder dat de opening van een vestiging van het Mexicaanse fast casual-concept Chipotle in Nederland ‘steeds dichterbij’ komt.

Chipotle heeft 10 vestigingen in Europa: zes in Londen, drie in Parijs en één in Frankfurt.

ShakeShack

Een andere grote mondiale speler op de hamburgermarkt, ShakeShack, gaat volgens het databureau kapitaal ophalen voor verdere (inter)nationale expansie.

De verwachting is dat deze onderneming voorlopig nog niet zal toetreden tot de Nederlandse markt.

Ellis Gourmet Burger

Vanuit België zette Ellis Gourmet Burger recent wel de eerste stappen op Nederlandse bodem. Een vestiging in Rotterdam is reeds geopend, een locatie in Amsterdam is aangekondigd.

Mede-eigenaar van de formule in Nederlander Alexander Wijsenbeek liet in een video-interview met Snackkoerier weten mogelijkheden te zien ‘in eigenlijk alle grote steden in Nederland’.

Horeca Top 100

Subway staat op plaats 33 in de Misset Horeca Top 100 van grootste bedrijven en merken in Nederland.

McDonald’s voert die lijst (al jaren) aan, Burger King is genoteerd op positie 16 en KFC/YUM! Brands staat op plek 18.

Fastservice Top 20

In de Fastservice Top 20 zijn de posities van deze vier ondernemingen als volgt: McDonald’s op 1, Burger King op 3, KFC/YUM! Brands op 4 en Subway op 9.

Reageer op dit artikel