nieuws

Risico’s overval zelden voldoende in beeld

Bedrijfsvoering

Ondernemers zijn er nog onvoldoende attent op dat ze slachtoffer kunnen worden van een overval. Frank Hagen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid constateert dat veel fastfoodondernemers de risico’s onvoldoende in beeld hebben.

Risico’s overval zelden voldoende in beeld

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is uitvoerder van de veiligheidsscan die woensdag 9 juli in Rotterdam werd gelanceerd door de landelijke Taskforce Overvallen.

Fastfoodbranche

Met het instrument moet in die regio en – daarna – landelijk een snellere daling van het aantal overvallen in de fastfoodbranche worden gerealiseerd. Deze afname blijft achter bij de andere segmenten van de horeca.

Overvallen en criminaliteit

Voor de camera van Snackkoerier legt Frank Hagen, adviseur veilig ondernemen in dienst van CCV, uit dat er vooral op het organisatorische vlak (hoe ga je om met het fenomeen overvallen en criminaliteit) nog een hoop te winnen is.

Slachtoffer

‘Ondernemers zijn zich er onvoldoende van bewust dat ze slachtoffer kunnen worden’, aldus Hagen.

‘Ze zijn gefocust op het uitvoeren van de bedrijfsvoering, de dienstverlening en het verkopen van hun product, maar de risico’s worden zelden goed in beeld gebracht.’

Ondernemen

Hagen stelt dat ondernemers te druk zijn met ondernemen. ‘Ze zien die bewustwording als een onderdeel naast het ondernemen, terwijl het er juist onderdeel van moet zijn.’

Juist die organisatorische aspecten zijn de goedkoopste maatregelen als het gaat om overvalpreventie.

Contant geld

Hagen: ‘Maak afspraken met elkaar, denk na over hoe je omgaat met het beheren van contant geld in de kassalade en zorg voor bijvoorbeeld geldsluizen of een kluis.’

Nog twee tips van de adviseur veilig ondernemen. ‘Maak kennis met de wijkagent en zorg ervoor dat je op reguliere basis met je medewerkers in gesprek gaat over dit onderwerp.’


De veiligheidsscan van CCV checkt een onderneming op nog meer aspecten. Daarover meer in het volledige interview met Frank Hagen, dat later deze week online verschijnt.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is voorzitter van de Taskforce Overvallen. Ook hij verscheen voor de camera van Snackkoerier. Dat interview is hier te bekijken.

Bekijk hier een interview met Jos van der Vegt van het landelijk bestuur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). KHN participeert in de taskforce.

Reageer op dit artikel