nieuws

Aantal overvallen -27%; fastfood (-8) blijft achter

Bedrijfsvoering

Het aantal overvallen in de horeca is in de eerste helft van dit jaar met 27 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De fastfoodsector blijft achter met een daling van ‘slechts’ 8 procent. In totaal werden 97 bedrijven overvallen, de helft daarvan is actief in de fastfoodbranche.

Aantal overvallen -27%; fastfood (-8) blijft achter

De cijfers komen van de overvalcoördinator van de Nationale Politie, die in totaal 675 overvallen registreerde, en zijn door Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gedeeld met Snackkoerier.

Landelijk

Van dat totale aantal van 675 vonden er 97 plaats in de horeca, en daarvan 54 op een bedrijf in de fastfoodsector (meer dan 50 procent dus).

Als je de gegevens landelijk doortrekt, dan betekent dit dat in 8 procent van de gevallen sprake is van een overval op een fastfoodonderneming.

Daling

In de eerste zes maanden van dit jaar daalde het aantal overvallen in de horeca met 27 procent (overall was de daling 25 procent).

De fastfoodsector scoort met een vermindering van 8 procent duidelijk minder dan de andere segmenten.

Rotterdam

Van het totale aantal overvallen vindt 20 procent plaats binnen de politie-eenheid Rotterdam (136).

Vandaar het initiatief van burgemeester Aboutaleb, tevens voorzitter van de Taskforce Overvalpreventie, om in de Maasstad een campagne te starten die zich expliciet richt op het terugbrengen van het aantal overvallen op fastfoodbedrijven.

Veiligheidsscan

Woensdag 9 juli werd daarvoor bij een Bram Ladage-vestiging in Rotterdam het startsein gegeven.

Ondernemers kunnen onder andere een gratis veiligheidsscan laten uitvoeren en een veiligheidstraining volgen.

Koninklijke Horeca Nederland, deelnemer aan de taskforce, zal als branchevereniging onder andere zorgen voor een landelijke uitrol van het project. ‘We zijn blij dat de daling de goede kant opgaat, maar blijvende actie is nodig om deze daling door te zetten’, aldus woordvoerder Joris Prinssen.

Bekijk het dossier Criminaliteit van Misset Horeca. Daarin tips ter voorkoming van inbraak en overval, en informatie over wat te doen tijdens en achteraf.

Reageer op dit artikel