nieuws

‘Live meekijken geeft een veilig gevoel

Bedrijfsvoering

Het Friethoes uit Haarlem van Sebastiaan en Joost Hoes werkt sinds kort met live camerabewaking. De beelden van de beveiligingscamera’s worden niet alleen opgeslagen, in de nachtelijke uren kijkt er ook iemand mee. ‘Een camera registreert alleen. Nu belt iemand de politie bij verdachte activiteiten,’ zegt Sebastiaan Hoes.

‘Live meekijken geeft een veilig gevoel

Het Friethoes in Haarlem wordt sinds kort bewaakt met camera’s. Het bedrijf AMS Live kijkt in de nachtelijke uren live mee met de beelden vanuit een meldkamer in het buitenland. ‘Zien zij verdachte dingen, iemand met een bivakmuts, iemand die aan de ramen morrelt, dan bellen ze de politie.’

Mark Bruyns, de man achter AMS Live, had zelf een restaurant in Bennebroek. ‘Hier hebben inbrekers eens een aantal duren de tijd gehad om rustig de boel leeg te halen. Dit was met live cameratoezicht voorkomen.’

Vernielingen

Hoes is om verschillende redenen in zee gegaan met live camerabewaking. Niet omdat hij al veel ellende heeft meegemaakt. ‘Nee. Gelukkig niet. Juist om ellende te voorkomen. We hebben hier veel vernielingen gehad in de straat en een overval maak ik ook liever niet mee. Een camera alleen legt de beelden vast, nu kijkt er ook iemand mee die tot actie kan overgaan.’

Tot nu toe is Sebastiaan Hoes nog niet gebeld voor onraad. ‘Je spreekt met AMS af wie wordt gebeld: de politie, de ondernemer of een werknemer die dicht bij de zaak woont.’

AMS kan bestaande camera’s op hun systeem aansluiten, Hoes had echter nog geen camera’s en heeft nieuwe laten aanleggen. Twee camera’s aanschaffen, aanleggen en aansluiten op het systeem van AMS koste een kleine duizend euro. Dat ging zo makkelijk. We zagen echt op tegen het verleggen van de elektra en dat gedoe, maar dat ging zo soepel!’

Bekijk hier een video met Mark Bruyns van AMS Live:

Reageer op dit artikel