nieuws

Overvallen: landelijke daling, stijging Amsterdam

Bedrijfsvoering

Hoewel het aantal overvallen in bijna het hele land daalt, heeft Amsterdam juist te maken met meer overvallen. Vorig jaar nam het aantal toe met 20 procent ten opzichte van 2012. De hoofdstad is daarmee de enige grote stad waar het aantal overvallers dat toeslaat stijgt.

Overvallen: landelijke daling, stijging Amsterdam

In heel Amsterdam werd vorig jaar 250 keer een overval gepleegd op onder meer snackbars, juweliers en supermarkten. In 2012 was dat nog 209 keer, zo blijkt uit woensdag 13 februari gepubliceerde cijfers van de politie.

Rotterdam, Utrecht en Den Haag

In de drie andere grote steden daalde het aantal overvallen in vergelijking met 2012 wel aanzienlijk. In Rotterdam nam het aantal af met 33 procent en in Den Haag met 10 procent. Utrecht spande de kroon met een daling van 40 procent.

Veiligheid en justitie

Het totaal aantal overvallen in Nederland daalde vorig jaar met ruim 17 procent ten opzichte van 2012.

Dankzij een gezamenlijke aanpak van politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en het bedrijfsleven is het aantal overvallen sinds 2009 bijna gehalveerd, liet het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag weten.

Minister Opstelten

Minister Ivo Opstelten had als doelstelling het aantal overvallen terug te brengen tot onder de 1900 in 2014. Vorig jaar was het aantal overvallen al gedaald naar 1633.

Er worden meer verdachten van overvallen aangehouden en door het Openbaar Ministerie afgehandeld, zegt het ministerie.

In 2011 werden er in totaal nog 2272 overvallen op bedrijven en woningen gepleegd, tegen 2572 overvallen in 2010 en 2898 overvallen in 2009.

Dossier Veiligheid

Misset Horeca besteedt uitgebreid aandacht aan onder andere overvallen. Online is een dossier Criminaliteit beschikbaar en in de printeditie van 7 maart verschijnt een uitgebreide special over veiligheid.

Daarin onder andere de resultaten van een uitgebreid eigen onderzoek onder driehonderd bedrijven, tips van het overvalpreventieteam en ondernemers die zelf slachtoffer zijn geweest van een inbraak of overval.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel