nieuws

Omzet McDonald’s licht gestegen in 2013

Bedrijfsvoering

McDonald’s, ’s werelds grootste fastfoodketen, heeft vorig jaar de omzet met 2 procent verhoogd tot 28,1 miljard dollar (20,6 miljard euro). Dat maakte het Amerikaanse concern donderdag bekend.

Omzet McDonald’s licht gestegen in 2013

De nettowinst van McDonald’s ging ook met 2 procent omhoog, tot 5,6 miljard dollar. Volgens topman Don Thompson was 2013 een uitdagend jaar. In het vierde kwartaal van 2013 kwam de omzet uit op 7 miljard dollar, een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf zag in het afgelopen kwartaal de vergelijkbare verkoop in de Verenigde Staten met 1,4 procent dalen, onder druk van toenemende concurrentie van rivalen als Wendy’s en Burger King. De Amerikaanse markt is goed voor circa een derde van de omzet van McDonald’s.

In Europa was een verkoopgroei te zien met 1 procent, geholpen door stijgende verkopen in Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland. In Duitsland was echter sprake van een zwakkere verkoop.

De winst van het concern in het afgelopen kwartaal bleef vrijwel onveranderd op 1,4 miljard dollar in vergelijking met een jaar eerder. De winst per aandeel kwam uit op 1,40 dollar. Analisten hadden in doorsnee 1,39 dollar per aandeel verwacht.

McDonald’s gaf aan dit jaar 1500 tot 1600 nieuwe restaurants te willen openen. Het concern telt momenteel wereldwijd meer dan 34.000 vestigingen in 118 landen met 1,8 miljoen werknemers. Dagelijks bedient het bedrijf circa 69 miljoen klanten.

Reageer op dit artikel