nieuws

Frites van genetisch gemodificeerde aardappels

Bedrijfsvoering

McDonald’s in de Verenigde Staten stapt in de toekomst mogelijk over op frites van genetisch gemanipuleerde aardappels. Althans, dat voorziet blogger Maxx Chatsko op website The Motley Fool.

Frites van genetisch gemodificeerde aardappels

Simplot, een belangrijke fritesleverancier van McDonald’s in de Verenigde Staten heeft een fritesaardappel (naam: Innate) ontwikkeld die volgens Chatsko grote voordelen biedt. De pieper is vrijwel ongevoelig voor stootblauw en bij het afbakken ontstaat minder van de kankerverwekkende stof acrylamide. Door de ongevoeligheid voor stootblauw is er bij de verwerking tot frites minder afval en ook ziet de frites er mooier uit. Doordat de aardappels ook minder asparagine bevatten vormt zich bij het bakken ook minder van de mogelijk kankerverwekkende stof acrylamide.

Volgens Chatsko de redenen waarom McDonald’s op termijn ongetwijfeld over zal stappen op frites van de nieuwe aardappel. Wel moet de aardappel eerst nog worden goedgekeurd door het Amerikaanse ministerie van landbouw en milieu. Chatsko verwacht daar echter geen obstakel want het is een traject dat ieder genetisch gemanipuleerd landbouwgewas moet doorlopen voordat het massaal wordt verbouwd.

Minder acrylamide

Ook ziet hij weinig tegenstand komen van actiegroepen die tegen genetische manipulatie zijn vanwege gezondheidsrisico’s. De nieuwe aardappels zijn immers gezonder doordat er amper acrylamide wordt gevormd. Bovendien staat de publieke opinie in de VS tegenwoordig anders tegenover genetische manipulatie. In 1998 werd nog een aardappel van de markt gehaald door een andere leverancier. Omdat consumenten protesteerden zeiden toen nog alle grote ketens er niet aan te willen.

Volgens Chatsko is er voor de keten dus eigenlijk geen enkele belemmering om niet over te stappen: ‘Waarom zouden McDonald’s en consumenten nee zeggen tegen dit product als het minstens even  veilig en gezonder is dan frites van ‘gewone’ aardappels?’

Reageer op dit artikel