nieuws

Niet alle blusdekens veilig bij olie- en vetbranden

Bedrijfsvoering

Bij het blussen van een olie- of vetbrand vat 4 van de 12 onderzochte blusdekens vlam. Ook laat de steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zien dat veel van de onderzochte blusdekens tekortkomingen hebben in de constructie en de gebruiksaanwijzingen.

Niet alle blusdekens veilig bij olie- en vetbranden

De NVWA adviseert daarom bij aanschaf van een blusdeken voor gebruik in de keuken goed op te letten of deze geschikt is voor het blussen van olie- of vetbranden. Ga niet uitsluitend af op de vermelding op de verpakking, maar raadpleeg ook de verkoper, leverancier of fabrikant.

Gebruik bij twijfel de blusdeken niet in de keuken maar doof een vlam in de pan door een deksel (van je af) op de pan te doen. De NVWA heeft de branche inmiddels geïnformeerd en ziet er op toe dat de blusdekens verbeterd worden zodat ze wel aan de wettelijke eisen voldoen.

Bij het persbericht van de NVWA zijn linkjes te vinden naar relevante informatie en voorlichting over blusdekens.

Reageer op dit artikel