nieuws

Amerika stevent af op verbod transvet

Bedrijfsvoering

Amerika gaat binnen afzienbare tijd het gebruik van transvet aan banden leggen of zelfs verbieden nu de Food and Drug Administration (FDA) transvetten als ‘onveilig’ heeft bestempeld.

Amerika stevent af op verbod transvet

Transvetten, veel voorkomend in pizza’s, koekjes en bijvoorbeeld ook in gehard frituurvet, zijn als onveilig bestempeld door de Amerikaanse voedselautoriteiten. Gedeeltelijk geharde olie,  de belangrijkste bron van transvetten, zijn gelinkt aan hart- en vaatziekten. Transvet verhoogt het gehalte aan cholesterol. Een verbod zou 7000 doden per jaar schelen.

De FDA wil het ongezonde vet de status van additief geven. Bedrijven die straks toch transvet willen gebruiken moeten dan toestemming krijgen van de  Amerikaanse voedselautoriteit FDA.

Gebruik al sterk  gedaald

Overigens is het gehalte aan transvet in voedingsmiddelen al sterk gedaald sinds Amerikaanse bedrijven verplicht zijn  ze te meelden. Ook hebben een aantal steden al he gebruik van transvetten in de horeca (frituurvet) verboden. Ketens als McDonald’s zijn ook al jaren geleden overgestapt op het gebruik van transvetvrije frituurolie.

Europa kent, met uitzondering van Denemarken en Zwitserland, geen verbod op het gebruik van transvet. Wel wordt het gebruik ontmoedigd. Er is bijvoorbeeld in Nederland een convenant om het gehalte aan transvet in vaste geharde frituurvetten sterk te reduceren.

Reageer op dit artikel