nieuws

Lage fastfoodlonen kosten Amerikaanse overheid miljarden

Bedrijfsvoering

De lage lonen in de fastfoodsector kosten de Amerikaanse overheid miljarden aan aanvullende uitkeringen, ziektekosten en subsidies.

Lage fastfoodlonen kosten Amerikaanse overheid miljarden

Meer dan de helft van de huishoudens waarvan de kostwinner in de fastfoodsector werkt zijn afhankelijk van publieke gezondheidszorg als Medicaid en krijgen voedselbonnen, huursubsidie en/of worden op een andere wijze door de overheid ondersteund. Dat kost de Amerikaanse overheid jaarlijks meer dan 7 miljard dollar, zo’n 5,43 miljard euro.  Dat blijkt uit onderzoek van University of California-Berkeley, meldt de website New York Daily News.

Geen enkele andere sector in Amerika legt zo’n groot beslag op publieke middelen.

New York

Voor New York State zijn de kosten van deze subsidies rond 700 miljoen dollar. New Yorks kandidaat burgemeester Bill de Blasio pleit dan ook voor een fair loon voor medewerkers in de fastfoodindustrie. Lonen liggen in veel gevallen rond de 8 dollar per uur. Hogere lonen hebben volgens hem bovendien een positieve invloed op de economie van de stad.

Kosten ketens

De onderzoekers hebben ook berekend wat verschillende ketens de overheid aan deze ‘indirecte loonsubsidie’ eigenlijk kosten. Werknemers van McDonald’s ontvangen  jaarlijks 1,2 miljard dollar aan subsidies en hulp. Die van Yum Brands (KFC, Taco Bell, Pizza Hut) 648 miljoen, Subway 436 miljoen en van Burger King  356 miljoen.

Fastfoodketens beweren dat hun franchisenemers kleine ondernemers zijn die geen hogere lonen kunnen betalen. ‘Maar’, zeggen de voorstanders van een minimumloon, ‘de keten zelf maakte vorig jaar meer dan vijf miljard dollar winst.’

Reageer op dit artikel