nieuws

Staking Amerikaanse fastfoodwerkers in zestig steden

Bedrijfsvoering

Medewerkers van fastfoodketens in Amerika hebben gisteren in 60 steden gestaakt. Het is de grootste, en meest wijd verspreide, staking in een campagne voor hoger loon die al bijna een jaar duurt.

Staking Amerikaanse fastfoodwerkers in zestig steden

De medewerkers staken, naast een hoger loon, ook voor het recht op lidmaatschap van een vakbond afdwingen zonder daardoor te worden ontslagen. Inzet van de staking is een minimumloon van 15 dollar, meer dan twee keer zo hoog als het wettelijk minimum van 7,25 dollar. Een loon waar de meesten maar net iets boven zitten. Het modale inkomen in de sector bedraagt 8,94 dollar.

Al een jaar van stakingen

De campagne, die nu bijna een duurt, startte dit jaar in New York maar heeft zich nu over een groter deel van Amerika verspreid.

De National Restaurant Organization (de Amerikaanse KHN) is tegen hogere lonen. Daardoor zouden veel bedrijven in de problemen komen en dat zou de werkgelegenheid niet ten goede komen. De  organisatoren van de staking wijzen op hun beurt naar de  grote winsten die ketens als McDonald’s maken en naar de riante slarissen die aan de top worden verdiend.

In de fastfoodsector zijn meer dan 13 miljoen mensen aan het werk. Hoeveel mensen er hebben gestaakt is niet bekend.

Foto: Flickr/The Eyes of New York

Reageer op dit artikel