nieuws

McDonald’s niet in kolonies Israël

Bedrijfsvoering

De Israëlische tak van fastfoodketen McDonald’s weigert uit te breiden naar de gekoloniseerde Palestijnse gebieden.

McDonald’s niet in kolonies Israël
Flickr: avlxyz

Omri Padan, de eigenaar en CEO van de Israëlische McDonald’s, is gevraagd een vestiging te openen in een nieuw winkelcentrum in Ariel op de bezette Westelijke  Jordaanoever. Padan wil dat echter niet.

Padan, ook stichter van de Israëlische vredesbeweging Vrede Nu, heeft naar eigen zeggen nooit zaken willen doen in de bezette gebieden. Zijn bedrijf heeft ook geweigerd een vestiging te openen in een joodse wijk in het sinds 1967 bezette deel van Jeruzalem.

McDonald’s streek in 1993 in Israël neer en groeide daar in twintig jaar tijd uit tot een onderneming met 180 restaurants. McDonald’s heeft er een marktaandeel van 70 procent.

Boycot

De kolonisten hebben in een reactie boos opgeroepen dan maar helemaal niet meer naar McDonald’s te gaan. De leider van de kolonie Ariel, Eliyahu Shaviro, zei dat de bewoners van de nederzetting door McDonald’s worden gediscrimineerd. De concurrentie reageerde enthousiast: Burger Ranch heeft aangekondigd in Ariel een hamburgertent openen ‘voor de meerdere glorie van de staat Israël’.

De kolonie Ariel telt ongeveer 20.000 bewoners en ligt vrij centraal in het noordelijke deel van de Westelijke Jordaanoever. Dat valt onder de in 1967 door Israël bezette gebieden. Ariel werd in 1978 gesticht.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel