nieuws

McDonald’s schikt voor zeven ton in halal-zaak

Bedrijfsvoering

McDonald’s betaalt samen met een franchisenemer een schadevergoeding van 700.000 dollar (ruim 500.000 euro) aan een aantal moslimorganisaties in de Amerikaanse plaats Dearborn. De keten was aangeklaagd omdat het in een van zijn restaurants normale producten verkocht als halal.

McDonald’s schikt voor zeven ton in halal-zaak

Dearborn, nabij Detroit, dat de grootste moslimpopulatie in de VS heeft telt twee vestigingen van McDonald’s die haalproducten verkopen. Volgens de advocaat van de moslim die de zaak aanhangig maakte, schakelde een van die vestigingen over op niet halal-producten als de halal-versie was  uitverkocht. Daarop klaagden ze de keten aan wegens misleiding. McDonald’s zegt geen schuld te bekennen maar te schikken in het belang van het bedrijf.

Van de 700.000 dollar gaat naar verluidt slechts een klein deel naar de moslim die  de keten aanklaagde. Die krijgt 20.000 dollar. Het leeuwendeel gaat naar enkele moslim-instellingen in Dearborn een ook de advocaten worden er met 230.000 dollar flink beter van.

McDonald’s schikte ook al eens (2002) in een zaak die door Hindoes was aangespannen. Die klaagden de keten aan omdat er dierlijke producten (een smaakversterker) in de frituurolie zouden zitten terwijl de olie werd aangeprezen als geschikt voor vegetariërs.

Reageer op dit artikel