nieuws

Britten en Ieren in shock door paardenburgers

Bedrijfsvoering

Britse en Ierse hamburgerliefhebbers zijn geschokt over het feit dat ze jarenlang, zonder het te weten, paardenvlees hebben gegeten. Ze geven Nederlandse en Spaanse vleesproducenten de schuld.

Britten en Ieren in shock door paardenburgers

Het schandaal werd eind 2012 bekend, nadat er uit een dna-analyse van vlees in de supermarkten bleek dat er in eenderde van de hamburgers paardenvlees zat. Het hoogste gehalte was 29 procent, een burger die werd verkocht bij supermarktconcern Tesco. Ook Burger King blijkt paardenburgers te hebben verkocht. Over de kwaliteit is nooit geklaagd, schrijft De Volkskrant.

Voedseldeskundigen menen dat deze vorm van bedrog inherent is aan de vraag naar goedkoop vlees. De Ierse leverancier, de ABP Group, heeft tien miljoen hamburgers uit de handel gehaald en zegt ook geschokt te zijn door de ontdekking. De leverancier stelt de Nederlandse en Spaanse vleesverwerkers verantwoordelijk.

Paarden zijn om op te rijden

De Britten en Ieren zijn geshokeerd door het nieuws, omdat zij ervan overtuigd zijn dat paarden zijn bedoeld om op te rijden en niet om op te eten. Dalco, een producent van vleesproducten uit Oss, gebruikt geen paardenvlees in de hamburgers. Directeur Marian Wagenmakers: ‘Dat heeft bij de meeste mensen een negatieve lading.’

Zij denkt dat het paardenvlees is bijgemengd omdat het goedkoper is. Bovendien zie je het bijna niet, omdat het vlees bijna even rood is als rundvlees. Kwalitatief is er echter niets mis met paardenvlees. Het is magerder en bevat meer ijzer, het geldt zelfs als gezonder dan rundvlees.

Reageer op dit artikel