nieuws

Verschuivingen in franchiseland

Bedrijfsvoering

Franchiseformules beleven een dip. Het aantal bij een formule aangesloten cafetaria’s daalde het afgelopen jaar, en ook wordt het steeds moeilijker geschikte locaties te vinden voor nieuwe vestigingen. Daarnaast is er steeds meer concurrentie van buitenlandse formules.

Verschuivingen in franchiseland

Het aantal cafetaria’s dat bij een franchiseformule is aangesloten daalde in 2007 met 38 bedrijven naar 1053, meldt MKBnet. De grootste keten wat betreft aantal vestigingen is One2Eat (128), op de voet gevolgd door Big Snack (126) en op iets meer afstand Snackpoint (91).

Rogier Gielen, formulemanager bij Snackpoint, zegt in de Franzine nieuwsbrief daar niet verbaasd over te zijn. ‘De formules hebben niets innovatiefs te bieden waarmee de ondernemer wordt geholpen. Het wordt voor ketens steeds lastiger om franchisenemers te werven.’

Volgens horeca-advocaat Tim van der Maas hebben formules daarnaast grote moeite om nieuwe vestigingslocaties te vinden. Ze worden daarbij vaak dwarsgezeten door lokale regelgeving. ‘Wij zien dat franchisegevers premies betalen aan partijen die vestigingsplaatsen weten te vinden’, schrijft hij in zijn column op Franchiseplus.nl.

Ook signaleert Van der Maas dat steeds meer internationale franchiseorganisaties naar Europa komen, en dan vaak in Nederland eerste voet aan continentale wal zetten. Bij die uitrol vanuit Nederland vraagt Van der Maas zich af of de daardoor weer oplaaiende discussie over entreefee terecht is. ‘Is dat redelijk voor een nieuwe keten die zich nog niet heeft bewezen in Europa, maar waar wel al heel veel in is geïnvesteerd?’

Reageer op dit artikel