nieuws

Subway test glutenvrije broodjes

Bedrijfsvoering

Broodjesketen Subway breidt een in januari in Amerika gestarte test met glutenvrij brood uit. Vanaf januari test de keten de glutenvrije broodjes en brownies in enkele restaurants in de omgeving van Portland, dat worden er binnenkort vijfhonderd.

Subway test glutenvrije broodjes

Het testproces verloopt uiterst zorgvuldig, zegt Mark Christiano, bakkerijspecialist op de researchafdeling van Subway in QSR-magazine: ‘Als het introduceren van glutenvrije menu-items makkelijk was zouden andere ketens ze ook aanbieden.’ De grote moeilijkheid is dat Subway veel producten aanbiedt die wel gluten bevatten. Een kruisbesmetting, die grote gevolgen kan hebben voor mensen met een glutenintolerantie (coeliakie), ligt dan ook op de loer. De invoering gebeurt daarom langzaam en zorgvuldig. Het personeel moet intensief getraind worden om risico’s uit te bannen.

Commercieel niet interessant

Ondanks dat steeds meer mensen te maken hebben met glutenintolerantie en deze markt fors groeit, zegt Subway niet gedreven te worden door commerciële belangen. ‘Glutenintolerantie treft maar een marginaal deel van de bevolking. We testen daarom ook niet op verkoopcijfers maar op de reacties van de gasten.’ Die zijn volgens Christiano positief. Hij is vooral verrast door de emotionele aard van de reacties. Van bijvoorbeeld gasten die zeggen dat het voor het eerst is dat ze eens in een restaurant kunnen gaan lunchen.

Andere vorm broodjes

De glutenvrije broodjes hebben een compleet andere vorm dan de gewone broodjes. Ze worden individueel geseald aangeleverd.

Reageer op dit artikel