nieuws

Stichting Horeca Onderwijs tegen vettax

Bedrijfsvoering

De Stichting Horeca Onderwijs (SHO) wil geen vettax op ongezonde producten. De stichting ziet meer in het subtiel vermelden van het aantal calorieën en de samenstelling van producten op de menukaart.

Stichting Horeca Onderwijs tegen vettax

Volgens de directeur van de Stichting Horeca Onderwijs, André Pols, beweegt een hogere belasting de Nederlander niet tot gezonder eten, minder autorijden of selectiever tv-kijken.

‘Laat de consument zelf beslissen, maar geef hem wel de juiste, volledige informatie en geen reclamepraatjes,’ luidt het standpunt van Pols.

Leren van VS

Hij vervolgt: ‘Een goed en zinnig idee zou zijn om standaard op menukaarten de calorische waarde en eventueel de samenstelling van de gerechten te vermelden. Met name in de VS is men al ver met subtiele vermeldingen op de menukaarten. Het congres overweegt om dit verplicht in te voeren. Laten we uit hun voorsprong lering trekken’, besluit Pols.

Voedingskeuze

Hans Bayens, directeur van het NPHF, de Nederlandse Publick Health Federatie, pleitte onlangs weer voor invoering van de vettax. In juli 2009 liet Ab Klink, toenmalig minister van Volksgezondheid, weten voorlopig niets te voelen voor een extra hoge belasting op ongezonde producten. Zijn argument destijds: hij wil de voedingskeuze van mensen niet beïnvloeden door prijsmaatregelen.

Eerlijke calorievermelding

De fastservicesector is overigens al een aardig eind op weg als het om eerlijke calorievermelding gaat. Calorieën worden weliswaar nog niet op de menukaarten vermeld maar de voedingswaarden zijn bij ketens als McDonalds en Burger King op de website te vinden.

Ook de cafetariabranche doet al een duit in het zakje en heeft samen met het voedingscentrum al in 2007 de Snackwijzer ontwikkeld. Verleden jaar werd deze opgevolgd door de Snackposter met daarop de caloriewaarde van snacks én de hoeveelheid tijd die je moet fietsen om deze calorieën er weer af te krijgen.

Reageer op dit artikel