nieuws

Speeltjes in Happy Meal naar 19 procent btw-tarief

Bedrijfsvoering

McDonald’s is door de rechter in het ongelijk gesteld over het btw-tarief voor speeltjes in de Happy Meals. De rechtbank vindt dat deze speeltjes onder het 19 procent tarief vallen en niet, zoals McDonald’s wil, het lagere 6 procent btw-tarief mogen hebben.

Speeltjes in Happy Meal naar 19 procent btw-tarief

De fastfoodgigant voert al jaren een fiscale strijd over de tariefstelling van de speeltjes in de Happy Meals. Ze vindt dat de speeltjes net als de frites, frisdrank en burger ook onder het lage btw-tarief van 6 procent vallen.

De rechtbank van Haarlem oordeelde anders. In De Telegraaf stelt een expert dat de rechter het aan het juiste eind heeft. ‘Het gaat hier niet om een eetbare Mickey Mouse of eetbare lolly. Maar om echte Disney-figuurtjes, smurfenpoppetjes en ander speelgoed, waarin op internet een flinke handel bestaat’.

McDonald’s laat weten het niet eerder te vinden dat de speeltjes in een duurder tarief vallen. De fastfoodgigant meent dat het speelgoed onderdeel uitmaakt van de hoofdmaaltijd en dat daarom daarvoor ook het lagere tarief moet gelden.

Reageer op dit artikel