nieuws

Spectaculaire daling overvallen op maaltijdbezorgers en hotels

Bedrijfsvoering

Het aantal overvallen op maaltijdbezorgers is spectaculair gedaald. Van 166 in 2010 naar 100 vorig jaar. Ook bij hotels is de daling aanzienlijk met 23 procent, van 37 naar 25. Voor de horeca in totaal liep het aantal overvallen terug van 382 naar 348.

Spectaculaire daling overvallen op maaltijdbezorgers en hotels

Cafetaria’s waren bijna net zo vaak het slachtoffer als een jaar eerder, daar daalde het aantal overvallen van 161 naar 155. Het aantal overvallen op cafés nam iets toe, van 37 naar 40. Blijkt uit cijfers van het Korps Landelijke Politiediensten. Het totaal aantal overvallen in Nederland nam af van 2572 in 2011 naar 2272 vorig jaar.

Pakkans toegenomen

De kans dat overvallers gepakt worden is toegenomen. Nu wordt bij 9 procent van de overvallen de dader(s) snel aangehouden. Dat was een jaar eerder nog maar 6 procent. De politie gaat dit jaar verder met deze aanpak die behelst dat er grootschalig alarm wordt geslagen en dat er massaal politie wordt ingezet. Indien mogelijk wordt er zelfs een helikopter gebruikt om daders te traceren.

Maaltijdbezorgers

De daling van het aantal overvallen op maaltijdbezorgers is spectaculair en waarschijnlijk toe te schrijven aan preventie. Maaltijdbezorgers gaan vaker met mobiele pin-apparatuur op pad en hebben weinig tot geen contant geld bij zich. Dit wordt ook steeds intensief gecommuniceerd om zo overvallers af te schrikken.

Cafetaria’s

Het aantal overvallen op cafetaria’s daalt wel, maar slechts gering. Toch lijkt een dalende trend ingezet na de grote stijging van 2009, toen het aantal overvallen op 172 uitkwam tegen 121 in 2008. Debet daaraan is onder meer de oprichting in 2009 van de Taskforce Overvalcriminaliteit onder leiding van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Sindsdien zijn er preventieprojecten opgezet met Koninklijke Horeca Nederland, zoals een gesubsidieerde veiligheidsscan en er is een overval preventiekaart uitgebracht.

Reageer op dit artikel