nieuws

Quiznos onder vuur van franchisenemers

Bedrijfsvoering

De Amerikaanse broodjesketen Quiznos heeft het zwaar te verduren van franchisenemers in binnen- en buitenland die rechtszaken aanspannen en winnen van het bedrijf. De keten moet franchisefees en aanbetalingen retourneren.

Quiznos onder vuur van franchisenemers

In Australie hebben twintig franchisenemers van Quiznos een rechtszaak gewonnen van de lokale franchisegever. Zij krijgen 20.000 Australische dollar (€11.500) van hun franchisevergoeding terug. Ongeveer een tiende deel van hun totale investering in een restaurant. De franchisenemers stapten naar de rechter omdat te optimistische omzet- en kostenprognoses waren voorgeschoteld.

Vorige maand dolf Quiznos in Canada ook al het onderspit. Het bedrijf moet daar in totaal twee miljoen dollar aan potentiële franchisenemers terugbetalen. Zij hadden een aanbetaling aan de keten gedaan, maar konden geen geschikte locatie voor een zaak vinden en wilden hun geld terug.

Ook in eigen land, Amerika, ligt de keten onder vuur. Zo hebben gisteren een aantal franchisenemers een gezamenlijk een rechtzaak aangespannen. Ze beschuldigen de keten ervan de prijzen van de (verplichte) inkoop kunstmatig hoog te houden en de verkoopprijzen te laag. Ook andere franchisenemers bereiden zaken voor omdat de keten nieuwe zaken in hun beschermde marktgebied zou openen.

Quiznos telt rond 5000 zaken waarvan ongeveer 500 buiten Amerika.

Reageer op dit artikel