nieuws

Oprichter Febo overleden

Bedrijfsvoering

De oprichter van snackketen Febo, Johan Isaac de Borst, is vorige week op 88-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de familie vandaag bekend.

Oprichter Febo overleden

De Borst begon in 1941 met een brood- en banketbakkerij, Maison Febo. De naam Febo is afgeleid van Ferdinand Bol, de straat waar De Borst bij een baas het vak leerde. De eerste zaak van De Borst was echter niet aan de Ferdinand Bolstraat, maar aan de Karperweg. Pas in de jaren ’90 zou Febo een zaak aan de naamgevende straat openen.

Na de oorlog begon De Borst ook met het bereiden van slaatjes en kroketten. Dat liep zo goed, dat hij besloot de bakkerij te sluiten, hier een productiekeuken te vestigen, en van de winkel een automatiek te maken. In het begin was het zo behelpen dat zelfs de slaapkamer van zijn zonen werd omgebouwd tot automatiek.

Daarna ging het snel bergopwaarts, en begin jaren zeventig had De Borst 11 zaken, allemaal in eigen beheer. Dat werd De Borst te veel, en hij vormde zijn bedrijf in 1978 om tot een franchiseorganisatie. Eerst mochten alleen ondernemers uit Amsterdam deelnemen, maar al snel kwamen ook aanvragen van buiten de stad.

Groei

Momenteel heeft Febo 58 vestigingen in heel Nederland. Dat zijn er wel eens meer dan 60 geweest, maar Febo heeft wel eens verkeerde inschattingen gemaakt, en ook de groeiende trend naar vers en gezond doet de automatiek geen goed. Wel heeft Febo eerder dit jaar aangegeven weer te willen groeien. Ook heeft het bedrijf een nieuwe stijl geïntroduceerd.

Om aan de enorme vraag te voldoen bouwde Febo in de jaren ’80 een eigen productiekeuken in Amsterdam Noord, en vorig jaar werd een volledig gemoderniseerd en nog groter productiecentrum in gebruik genomen.

Buitenland

Eind vorig jaar maakte Febo bekend nu, na 67 jaar, de stap naar het buitenland te willen wagen. Als eerste word daarbij gedacht aan bij Nederlanders populaire vakantiebestemmingen als Spanje en Turkije.

In 1990 gaf Johan de Borst het roer over aan zijn zoon Hans, die op zijn beurt het stokje inmiddels heeft overgedragen aan zíjn zoon, Dennis de Borst.

Meer Febo berichten:

Reageer op dit artikel