nieuws

Onrust bij Bakker Bart neemt toe

Bedrijfsvoering

Bijna de helft van de franchisenemers van broodjesformule Bakker Bart hebben het vertrouwen in de directie van de keten opgezegd. Nadat er eerder al gerommel was, werd tijdens een crisisvergadering deze week een motie van wantrouwen ingediend.

Onrust bij Bakker Bart neemt toe

Vorige maand waren er al geluiden over onvrede bij de ondernemers, maar dat werd toen nog ontkend door het bestuur van de franchisenemers, dat van individuen sprak.

Bij de crisisbijeenkomst deze week waren 76 van de in totaal 160 franchisenemers aanwezig, en volgens initiatiefnemer en franchisenemer in Gouda Wim Löbker ‘staat Bakker Bart op zijn kop, en goed ook.’ Dit zegt hij in het vakblad Bakkerswereld.

Negentig procent

Ruim negentig procent van de aanwezigen wilde af van de huidige directie en stemde in met de motie. Als de directie niet opstapt sluit Löbker acties niet uit.

Grootste knelpunt is de slinkende winstmarge. Bijna zestig procent van elke consumenteneuro vloeit naar Bart’s Retail Company, moederbedrijf van Bakker Bart en eigendom van investeringsmaatschappij Gilde.

Hierdoor kunnen de franchisenemers moeilijk reserves opbouwen, en zijn zo met handen en voeten gebonden aan de roze broodgigant. Ondernemers die op den duur op eigen benen willen gaan staan krijgen zo geen kans.

Volgens Löbker draait zelfs een kwart van de aangesloten bakkerijwinkels verlies door de steeds grotere franchisebijdrage.

Gerommel

Bart’s Retail laat weten zich niet te herkennen in de geuite onvrede, omdat cijfers zouden uitwijzen dat het goed gaat met Bakker Bart. De directie beraadt zich momenteel over de motie van wantrouwen.

Half augustus legde Bakkerwereld hand op een mailwisseling in een gesloten forum, waaruit bleek dat het al rommelde onder de franchisenemers. Het bestuur gaf toen aan dat er misschien individuele ontevreden franchisenemers waren, maar dat er geen algemene onrust heerste.

Zie ook:

Reageer op dit artikel