nieuws

New York Pizza wint kort geding

Bedrijfsvoering

De Duitse voedingsmiddelenproducent Dr. Oetker moet in Nederland de verkoop van pizza’s met de merknaam New York staken. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam donderdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de pizzaketen New York Pizza.

Volgens de rechtbank heeft Dr. Oetker inbreuk gepleegd op de beschermde merknaam van New York Pizza, dat in 1993 is opgericht. Hoewel de ingrediënten niet hetzelfde zijn, had Dr. Oetker voor een andere benaming moeten kiezen, aldus het vonnis.

Dr. Oetker moet binnen een maand de verkoop van de pizza’s met de gewraakte merknaam staken. Elke dag dat de onderneming daaraan niet voldoet, moet ze 1000 euro betalen tot een maximum van 100.000 euro.

Proceskosten

Het voedingsmiddelenbedrijf moet ook 2000 euro aan New York Pizza betalen als vergoeding voor de proceskosten. De rechter vond een schadevergoeding van 10.000 euro te gortig, evenals een rectificatie in de dagbladen. New York Pizza kan de overwinning zelf wel onder de aandacht van het publiek brengen, zo staat in het vonnis.

De Dr. Oetker-pizza’s worden verkocht onder de naam Pizza New York. De onderneming mag volgens de rechter wel pizza’s verkopen onder de merknamen BBQ Chicken en Hot Texas, namen die New York Pizza ook hanteert. Hierop heeft de pizzaketen geen exclusieve rechten. Ook met het kopiëren van ingrediënten of recepten heeft de rechtbank geen moeite.

Principezaak

New York Pizza is tevreden over de uitspraak. ‘Het ging ons meer om het principe dan om het geld’, zei een woordvoerder. Dr. Oetker zegt blij te zijn dat het de pizza’s die nu nog onder de naam New York in de winkel liggen, niet hoeft terug te halen.

Reageer op dit artikel