nieuws

Nederlanders tegen vettax

Bedrijfsvoering

Het overgrote deel van de Nederlanders is tegen een vettax. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Porter Novelli en BrainJuicer onder 600 consumenten.

Nederlanders tegen vettax

Nederlanders maken graag hun eigen keuzes en zien weinig in het invoeren van wettelijke maatregelen die een gezonde leefstijl zouden moeten afdwingen, zoals de Raad voor Gezondheid en Zorg (RVZ) onlangs adviseerde. Ongeveer één op de drie Nederlanders is expliciet voor het invoeren van een vettax, een hogere belasting op ongezonde voeding.

Dat mensen met overgewicht meer belasting moeten betalen dan mensen met een normaal postuur (obesitastax) daar bleken de meeste ondervraagden het al helemaal niet mee eens. Slechts 12 procent zegt hiervoor te zijn, de overgrote meerderheid (69 procent) is tegen en 19 procent twijfelt.

Over reclamebeperkingen voor ongezonde voeding zijn de meningen meer verdeeld. 48 Procent van de Nederlanders is voor wettelijke beperkingen voor reclame voor ongezond eten, 27 procent twijfelt hierover en 25 procent is hierop tegen.

Het Nederlandse publiek geeft al jaren aan dat men zelf verantwoordelijk is voor de eigen gezondheid. In 2007 bevestigde 83% van de Nederlanders deze stelling al, de afgelopen meting deed 88% dat.

Communicatie-adviesbureau Porter Novelli heeft onder andere bedrijven McDonald’s, KPN en Campina als klant.

Reageer op dit artikel