nieuws

‘Meer overvallen in fastfoodsector

Bedrijfsvoering

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakt zich zorgen over het toegenomen aantal roofovervallen op fastfoodrestaurants. Terwijl het aantal overvallen in Nederland daalt, nam het aantal overvallen in de fastfoodsector het afgelopen half jaar met 10 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zegt de KHN.

‘Meer overvallen in fastfoodsector

Waarom de fastfoodrestaurants het nieuwe doelwit van overvallers zijn, is niet helemaal duidelijk. Volgens de KHN kan het komen omdat andere doelwitten zoals tankstations en hotels tegenwoordig beter beveiligd zijn, waardoor criminelen uitwijken naar de restaurants.

Volgens een woorvoerder van de KHN staat de fastfoodsector er ook om bekend dat er vaak niet gepind kan worden, met als gevolg veel contant geld in de kassa. Ook dat trekt criminelen.

Vanwege de overvallen ontwikkelde de KHN een overvallenkaart voor personeel in de fastfoodsector. Daarin staan schematisch weergegeven instructies wat te doen bij een overval. Ook bevat de kaart een veiligheidschecklist.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, die ook voorzitter is van de landelijke Taskforce Overvalcriminaliteit, overhandigde woensdagochtend de eerste overvalkaart aan een snackbarhouder in Rotterdam-Zuid.

‘Wat op deze kaart staat is misschien niet hemelbestormend, maar het zijn routinehandelingen die iedere eigenaar met zijn medewerkers zou moeten doornemen’, zei de burgemeester.

Op de kaart wordt geadviseerd tijdens een overval rustig te blijven, te doen wat de overvaller zegt, geld of goederen af te geven en goed te kijken en proberen een signalement te onthouden. ‘Ga niet je leven riskeren voor tweehonderd euro in de kassalade’, aldus Aboutaleb.

Reageer op dit artikel