nieuws

McDonald’s verjaagt overvallers met DNA-douche

Bedrijfsvoering

De Rotterdamse vestiging van de McDonald’s aan de Coolsingel installeert een DNA-sproeier om overvallers af te schrikken. Exploitant Ben Franken hoopt dat het spraysysteem preventief werkt en overvallers afschrikt. ‘Als er dan toch overvallers komen, hoop ik dat ze sneller kunnen worden gepakt door het DNA dat ze op zich dragen.

McDonald’s verjaagt overvallers met DNA-douche

Het sproeisysteem wordt op een plek gehangen waar overvallers langs moeten om uit de zaak te komen. Het spul is volgens Franken niet af te wassen en blijft enkele dagen op de huid of de kleding van de verdachten zitten. De politie kan de DNA-spray met een speciale lamp zichtbaar maken. De samenstelling is uniek zodat te herleiden is waar de spray vandaan komt.

Overvallers waarschuwen

Alleen bij een overval wordt de sproeier geactiveerd. Franken laat borden in zijn zaak ophangen waarop wordt gewaarschuwd dat de spray gebruikt zal worden.

In Rotterdam werd eerder dit jaar in winkels in de binnenstad ook al geëxperimenteerd met de DNA-douche. Het aantal overvallen nam volgens Franken substantieel af. Hij zegt nu de eerste horeca-ondernemer te zijn die de methode overneemt. Franken, ook voorzitter van de Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, verwacht dat meer bedrijven zijn voorbeeld zullen volgen.

Voor McDonald’s is dit een pilot. Op basis van de praktijkervaring wordt later bepaald of de DNA-douche ook in andere vestigingen wordt gebruikt.

Reageer op dit artikel