nieuws

Kentekenzak voorkomt zwerfvuil

Bedrijfsvoering

Een proef waarbij kentekens van auto’s, die McDonald’s aan de A32 bij Steenwijk aan doen, op de papieren zak worden genoteerd, sluit wethouder André van de Nadort niet uit. Het personeel van het McDonald’s restaurant langs de A1 in Amersfoort past de methode al met succes toe.

Kentekenzak voorkomt zwerfvuil

De proef moet het achteloos uit het autoraam gooien van restafval voorkomen. Politiek Steenwijkerland is dit type zwerfafval in bermen en langs de op- en afritten van de snelweg spuugzat. De snackgigant zelf kan niet verantwoordelijk worden gesteld, meent Van de Nadort. ‘Maar op basis van vrijwilligheid kunnen wel afspraken worden gemaakt.’

Mentaliteitsverandering

De snackbakjes, milkshakebekers en papieren zakken zijn veel fracties een doorn in het oog. ‘We moeten sterk inspelen op de verantwoordelijkheid van burgers’, zegt Van de Nadort, ‘de oplossing ligt in mentaliteitsverandering.’

Methode niet nodig in McDonald’s Heerde

De methode is volgens de franchisenemer van McDonald’s Epe-Heerde niet nodig. Het terrein is nagenoeg schoon op een dinsdagochtend. “Maar dat komt doordat het nu rustig is. Als het drukker is, zijn we continu bezig met opruimen. In het weekend hebben we iemand extra rondlopen die het zwerfafval opruimt”, vertelt de vestigingsmanager van Epe-Heede, Daoya Bakhchouche.

Schoonmaakronde in straal van 500 meter

“We hanteren al jaren een strak beleid in het opruimen van zwerfvuil. Elke morgen, zeven dagen per week lopen onze medewerkers een ronde in een straal van 500 meter om het restaurant. Helaas vinden we dan geregeld McDonald’s zakken en daarnaast ook al het andere afval, dus niet alleen van McDonald’s, zoals blikjes, papiertjes en flessen door ons opgeruimd. allemaal afkomstig van de consument die het afval maar uit het raam flikkert.”

Volgens de mensen van de Heerder McDonald’s is de band met de omwonenden goed. “Mocht het voorkomen dat men afval van ons vindt en ons belt, dan ondernemen wij direct actie, zorgen we ervoor dat het afval opgeruimd wordt.”

Reageer op dit artikel