nieuws

Jeugddetentie voor overval op snackbar

Bedrijfsvoering

Twee jongens uit Emmeloord zijn door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot 150 en 191 dagen jeugddetentie. Voor een overval op een snackbar aan de Haarlemmermeer in hun woonplaats kreeg één van hen bovendien voorwaardelijke jeugd-tbs opgelegd.

Jeugddetentie voor overval op snackbar

De rechtbank achtte, zo meldt De Noordoostpolder, de twee verantwoordelijk voor de gewapende overval op de cafetaria op 25 februari.

Bedreigd en gedwongen

Het tweetal bedreigde twee medewerkers van de snackbar en dwongen hen om geld uit de kassa af te geven. Daarnaast maakte het duo sigaretten buit.

Vleesmes

Vanwege de leeftijd van de daders werd de zaak achter gesloten deuren afgehandeld, maar de rechtbank lichtte in het vonnis haar beslissing toe. Vandaar dat De Noordoostpolder gedetailleerd verslag kan doen van de brute overval. Zo werd duidelijk dat het tweetal voorafgaand aan de overval bij één van de twee thuis een vleesmes ophaalde. In een steegje naast de snackbar deden ze andere kleren aan, die ze ook extra hadden meegenomen.

Bekende

Toen één van de twee vlak voor hun geplande daad een bekende trof, durfde hij niet meer naar binnen te gaan. ‘Hij bleef buiten wachten, terwijl zijn vriend de daadwerkelijke overval pleegde’. Na de overval gingen ze er vandoor, op de hielen gezeten door een medewerker van de cafetaria. Die verloor ze uit het oog, maar de gealarmeerde politie kon ze uiteindelijk toch in de kraag vatten.

Ontkennen

De jongen die buiten wachtte, ontkende zijn betrokkenheid. Toch achtte de rechtbank hem schuldig, ook omdat hij de andere jongen aanwees als mededader. ‘Wel hield de rechtbank rekening met het feit dat hij niet daadwerkelijk naar binnen was gegaan’. De hoofddader met zich, naast de jeugddetentie, ook laten behandelen. En hij mag geen drugs meer gebruiken. Doet hij dat wel, dan krijgt hij jeugd-tbs opgelegd.

Reageer op dit artikel