nieuws

Geen pink slime meer in hamburgers

Bedrijfsvoering

McDonald’s, Burger King en Taco Bell stoppen in Amerika met het gebruik van zogenaamd pink slime. Onder druk van een petitie, topkok Jamie Oliver en de publieke opinie doen ze het bewerkte slachtafval, dat werd toegevoegd aan hamburgers, in de ban.

Geen pink slime meer in hamburgers

Pink slime bestaat uit vleesresten en slachtafval, die worden bewerkt, en aan het vlees voor bijvoorbeeld hamburgers toegevoegd. Een hamburger mag van de Amerikaanse autoriteiten tot wel 15 procent uit het met ammoniumhydroxide ‘ontsmette’ vlees bestaan.

De grote fastfoodketens hebben het gebruik geschrapt nadat een consumentenorganisatie een petitie indiende bij autoriteiten waarin om een verbod is gevraagd. Ondanks dat dit verbod er voorlopig zeker niet komt gebruiken ze nu toch geen pink slime meer. Dat de discussie rond pink slime op gang kwam is te danken aan topkok Jamie Oliver. Die stelde in zijn Amerikaanse TV-show met harde woorden het gebruik aan de kaak. ‘Op die manier wordt vlees dat zelfs niet geschikt is als hondenvoer voor menselijke consumptie geschikt gemaakt.’

Het bewerkte vlees wordt, tot ontsteltenis van veel Amerikanen, overigens nog steeds door de autoriteiten gebruikt voor het school-lunchprogramma.

Reageer op dit artikel