nieuws

Flinke winststijging voor Starbucks

Bedrijfsvoering

Starbucks heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een enorme winststijging gemaakt. Die steeg, ondanks stijgende inkoopkosten met maar liefst 34 procent.

Flinke winststijging voor Starbucks

De koffieketen herwint haar populariteit en weet steeds meer gasten te trekken naar de vestigingen te trekken. De omzet steeg met 12 procent naar 2,9 miljard dollar. Van die stijging komt 8 procent voor rekening van een toegenomen omzet per vestiging, 6 procent doordat meer gasten worden getrokken en 2 procent doordat de gemiddelde besteding is gestegen. Dat blijkt uit de cijfers , in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar, dat eindigde op 3 juli. De omzetstijging is goed voor een winststijging met 34 procent van 207,9 miljoen dollar naar 279,1 miljoen.

Wereldwijde groei

De keten deed het wereldwijd goed. In de USA steeg de omzet van de 10.957 vestigingen met 8 procent naar 2 miljard. Internationaal ging het nog beter en steeg de omzet met 20 procent naar 658,5 miljoen. Die omzetstijging komt echter wel deels door koersverschillen.

Uitbreiding

Starbucks verwacht dit jaar in totaal 600 nieuwe vestigingen te openen, waarvan 500 internationaal en 100 op eigen bodem. Voor volgend jaar staan 800 niieuwe vestigingen gepland. Daarvan moeten er 200 in China komen. Daar wil de keten 1500 vestigingen hebben in 2015.

Op de Amerikaanse thuismarkt heeft Starbucks overigens wel een aderlating ondergaan. In de afgelopen maanden sloten in totaal zo’n 500 vestigingen van ‘filiaal’ Seattle’s Best Coffee die waren gevestigd in een keten van boekwinkels die failliet is gegaan.

Reageer op dit artikel