nieuws

Fastfoodstrip Amsterdam stuit op verzet

Bedrijfsvoering

Iens Independent Index, uitgever van restaurantgidsen, is een protestactie begonnen tegen de aanleg van een ‘fastfoodstrip’ nabij een kantorenpark in Amsterdam-Zuidoost. Dat liet de uitgeverij woensdag weten. Later dit jaar openen vier fastfoodrestaurants hun deuren op een braakliggend terrein tussen knooppunt Holendrecht en het Amsterdamse ziekenhuis AMC. Zo’n 50.000 mensen die in de omgeving werken, kunnen daar dan terecht.

Fastfoodstrip Amsterdam stuit op verzet

Iens vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente Amsterdam dit project steunt. ,,Miljoenen gooien de overheid en de GGD Amsterdam er tegenaan om Nederlanders te beschermen voor het vet- en vooral gekmakende voedsel, waar de Amerikanen al decennia aan ten prooi vallen”, aldus de uitgever. Op zijn website begint het bedrijf een ‘digitale handtekeningenactie’ tegen de rij fastfoodrestaurants.

De uitgeverij meent dat er een ‘multiculturele foodstrip’ moet komen van diverse eethuizen, afhaalplekken, praathoeken, koffiekamers, stamkroegen en gastronomische counters ,,waar al die driedelige pakken en mantelpakjes, die toch meestal niet verder komen dan hun geblindeerde glazen toren, in alle rust langs kunnen lopen of rijden.” Het woord ‘fast’ staat volgens Iens garant voor ,,geen tijd, geen contact, geen cultuur en bovenal geen smaak”.

Werkenden in Zuidoost klagen al enige tijd over een gebrek aan voorzieningen in de buurt. Ze kunnen nu terecht bij een McDonald’s en een La Place-restaurant. Straks komen daar op de fastfoodstrip onder meer een Burger King en een Kentucky Fried Chicken bij. Bij de gemeentelijke Dienst Ruimtelijke Ordening, de coördinator van het project, was woensdag niemand bereikbaar voor commentaar. De GGD Amsterdam had nog niet van de plannen gehoord, reageerde een woordvoerster. ,,Wij vinden het vanuit het gezondheidsoogpunt geen wenselijke ontwikkeling.” Vooralsnog zal de GGD echter geen actie ondernemen tegen de fastfoodstrip.

Reageer op dit artikel