nieuws

Explosieve stijging overvallen op horeca

Bedrijfsvoering

Het aantal gewelddadige overvallen op horecabedrijven is vorig jaar met 55 incidenten toegenomen, een forse stijging van liefst 77 procent. Vooral restaurants en snackbars blijken populair bij overvallers. Ook het aantal overvallen op winkels nam vorig jaar toe.

Explosieve stijging overvallen op horeca

In 2007 waren 126 snackbars, afhaalbedrijven en restaurants het slachtoffer van een overval, tegenover 71 in 2006. Dat is een stijging van 77 procent, meldt Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

Het Platform Detailhandel Nederland (PDN) meldde eerder al een stijging van het aantal winkelovervallen in 2007. Vorige jaar waren 774 winkeliers het slachtoffer van een overval, tegen 632 in 2006.

Volgens de AD Misdaadmeter zijn in 2007 in totaal ruim 2000 winkels en horecagelegenheden het doelwit geweest van overvallers.

In 2006 was het aantal overvallen in de detailhandel en horeca juist gedaald ten opzichte van 2005, toen het aantal berovingen de spuigaten uitliep. De daling was mede te danken aan de aandacht die politie en justitie aan deze criminaliteit besteedden.

Volgens het AD-onderzoek heeft de ‘explosieve stijging’ niet alleen in de Randstad plaats, maar ook in gemeenten als Enschede en Sittard. Elke dag vinden in Nederland zes berovingen plaats, vaak met wapens en geweld, aldus de krant.

‘Het is verontrustend dat een dalende trend is doorbroken met een stevige stijging. Met een gerichte daderaanpak en door samen te werken met bedrijven en gemeenten proberen we er alles aan te doen om het aantal overvallen weer te verminderen’, aldus Marco Barten namens de Raad van Hoofdcommissarissen in het Algemeen Dagblad.

Reageer op dit artikel