nieuws

Eerste Frietmuseum begin mei open

Bedrijfsvoering

Het eerste frietmuseum ter wereld in het Belgische Brugge opent op 1 mei haar deuren. In het museum worden meer dan vierhonderd objecten getoond die de geschiedenis van de aardappel en friet illustreren.

Eerste Frietmuseum begin mei open

Het Frietmuseum komt in de Saaihallen in Brugge. Het museum is vanaf 1 mei dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Jaarlijks worden er 50.000 bezoekers verwacht.

Initiatiefnemer van het museum is Eddy van Belle. De Belg zocht de afgelopen jaren naar meer dan vierhonderd objecten in relatie met aardappelen en friet. De oudste voorwerpen dateren uit de precolumbiaanse tijd toen de aardappel Europa nog niet ontdekt had.

Schilderijen

Die voorwerpen uit Peru komen uit mijn eigen verzameling. We zijn verder op zoek gegaan naar materiaal en hebben enkele collecties kunnen kopen’, aldus Van Belle in Ho.Re.Ca, het officiële maandblad van de branchevereniging voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

‘Dat is ondermeer het geval met de verzameling “De friet in de kunst” die een honderdtal schilderen, tekeningen en sculpturen bevat en een belangrijk onderdeel van het museum wordt. Evenals een verzameling materiaal. Een vijftigtal tekstpanelen zal informatie verschaffen in drie talen’.

In de overwelfde kelders van de historische Saaihallen kan friet worden geproefd.

Zie ook:

Reageer op dit artikel