nieuws

Denen hamsteren massaal door vettax

Bedrijfsvoering

In Denemarken heeft de invoering van een vettax geleid tot een run op vette producten. De belasting, waarbij elke kilo verzadigd vet wordt belast met €2,15, ging dit weekend in.

Denen hamsteren massaal door vettax

Vanwege de invoering sloegen veel Denen aan het hamsteren. Producten als pizza’s, boter en vlees waren daarbij populair. De hamsterwoede zorgde voor lege schappen in de supermarkt.

De belasting wordt geheven over de hoeveelheid verzadigde, slechte vetten in levensmiddelen. De betrokken producten worden gemiddeld zo’n 10 procent duurder. De bedoeling is om mensen aan te zetten tot het kopen van producten met minder verzadigd vet. Volgens de Deense (detail)handel is de invoering een bureaucratische nachtmerrie.

Overigens is Denemarken niet het eerste Europese land dat een vettax invoerde. Hongarije voerde eerder dit jaar een belasting in op producten met veel vet, zout, cafeïne en koolhydraten, zoals ijsjes, chips en frisdranken.

Reageer op dit artikel