nieuws

Daders bekend, politie doet niks

Bedrijfsvoering

Na het uitloven van een beloning zijn er een twintigtal tips, waarvan drie concrete,over de overval op snackbar De Slenk in Julianadorp (Den Helder) binnengekomen bij Wijnhold Bos. Tot ergernis van de broer en woordvoerder van cafetariahouder Wijbrand Bos, doet de politie er niks mee.

Daders bekend, politie doet niks

Wijnhold Bos zette een beloning van €2000 op de hoofden van de overvallers daags na de beroving van de cafetaria van zijn broer Wijbrand . Dat leverde een twintigtal tips op, waaronder drie zeer concrete. ‘Compleet met de namen en adressen van de daders’, aldus Bos. Die bood hij, na veel vijven en zessen, aan bij de politie. ‘Terwijl ze beloofden ’s middags te komen kwamen ze pas anderhalve dag later. Dat kan gebeuren maar bel dan even. Als wij zo met de gasten omgaan zijn we zo failliet.’

Politie doet niks

Tot zijn verbazing en frustratie doet de politie niets met de gegevens. ‘Ik heb de tipgevers anonimiteit beloofd maar de politie zegt dat ze zich zelf moeten melden. Ze zeggen dat ze anders niks kunnen doen.’ Bos probeert de tipgevers er nu toe te bewegen anoniem contact op te nemen met de politie. ‘Die mensen zijn allemaal bang voor represailles, de daders komen namelijk uit dezelfde buurt.’ Hij hoopt dat ze uiteindelijk toch durven. ‘Ik weet nu wie de daders zijn en moet me inhouden om niet zelf actie te ondernemen.’, zegt hij gefrustreerd.

Eerdere beloningen werkten ook

De snelle respons op de beloning verbaasde Bos overigens niks. In het verleden heeft hij al met hetzelfde bijltje gehakt. ‘Na een overval op ons hotel Wienerhof zijn de daders ook gepakt doordat we een beloning uitloofden.’ Bos is de overvallen en inbraken zat. ‘We hebben meerdere horecabedrijven en daar is in totaal al honderden keren ingebroken.’ De in verhouding tot de buit (nog geen €1000) hoge beloning van €2000 is daarom ook bedoeld als signaal. ‘Ik wil zo aan potentiële overvallers laten weten dat je van de familie Bos en het personeel moet afblijven.’

Medewerksters enorm geschrokken

De overval had maandag een week geleden half elf ‘s avonds plaats terwijl twee vrouwelijk personeelsleden de boel aan het schoonmaken waren. ‘Die zijn enorm geschrokken en ze hebben voorlopig geen veilig gevoel meer in de zaak. Je werkplek hoort net zoals je thuis veilig te zijn.’ Overigens bleek toen al dat de daders de zaak goed kenden want door een zijingang te gebruiken wisten ze buiten het beeld van de beveiligingscamera’s te blijven. ‘Dat het waarschijnlijk klanten van de cafetaria zijn maakt het eigenlijk nog triester’, verzucht Bos.

Reageer op dit artikel