nieuws

Controles op illegale arbeid en belastingontduiking

Bedrijfsvoering

Met zogenaamde Horeca Interventieteams gaat de overheid horecabedrijven in vier regio’s controleren op onder meer uitkeringsfraude, illegale arbeid en ontduiking van belastingen en sociale premies. De controles hebben gericht plaats bij snackbars, shoarmazaken en horecabedrijven met een buitenlandse keuken, maakte de Arbeidsinspectie vanochtend bekend.

Controles op illegale arbeid en belastingontduiking

De controles vinden plaats in Gelderland, Zuid-Limburg, de drie noordelijke provincies en in het noorden van Noord-Holland. De diensten die samen op pad gaan, zijn de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, het UWV, vreemdelingenpolitie en gemeenten. Zij controleren verder op zwart werk, illegale huisvesting en naleving van vergunningen. Werknemers die zich niet kunnen identificeren, kunnen meteen een boete krijgen.

Voedselveiligheid
Het Horeca Interventieteam (HIT) geeft misstanden met voedselveiligheid door aan de Voedsel en Warenautoriteit. Bij vermoedens van complexe, grootschalige fraude wordt de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) ingeschakeld. De controles zullen gericht plaatsvinden, vooral bij snackbars, shoarmazaken en eetgelegenheden met een buitenlandse keuken. Vaak zijn de bezoeken het gevolg van vooronderzoek, signalen of eerdere ervaringen.

Bij controles van Horeca Interventieteams vorig jaar bleek dat bij circa een kwart van de bezochte bedrijven vreemdelingen aan de slag waren zonder dat de werkgever voor hen een vergunning had. Ook werden vaak te weinig sociale premies afgedragen en werd zwart gewerkt.

Reageer op dit artikel