nieuws

Cafetariahouders verjagen overvallers

Bedrijfsvoering

Cafetariahouders zijn het beu hun zuurverdiende centen aan overvallers mee te geven. De laatste weken is het al een aantal keer voorgekomen dat ze de overvallers de cafetaria uit jaagden. Heldhaftig, maar verstandig is het niet volgens de politie.

Cafetariahouders verjagen overvallers

Het aantal overvallen op cafetaria’s neemt de laatste weken weer flink toe maar het lijkt er op dat cafetaria-eigenaren en medewerkers het beu zijn om geld af te geven. In de afgelopen anderhalve week wisten zeker vier cafetariahouders of medewerkers de overvallers te verjagen of zelfs te pakken.

Afgelopen woensdag werd cafetaria De Hoek in Dongen door twee daders overvallen. De vrouw van Xianlei Shi gaf onder dreiging van een mes geld af maar riep ook naar boven dat ze werd overvallen. Xianlei en zijn broer aarzelden geen moment en gingen achter de overvallers aan. Ze wisten er een te pakken en de politie arresteerde later de tweede.

Heet frituurvet

Gerard Koks, eigenaar van een mobile snackwagen in Vlijmen ging de strijd aan, met een met een vuurwapen gewapende, overvaller. Volgens Koks heeft hij zeker een kwartier met de overvaller gevochten waarbij hij verschillende keren werd geslagen. Ondanks het dreigement, ‘je geld of ik schiet’, werd er niet geschoten. Koks maakte een eind aan het gevecht door een pannetje heet frituurvet in het gezicht van de dader te gooien die er vandoor ging.

Bezem

Een cafetariahouder in Almelo bedacht zich verleden week geen moment toen hij een overvaller, met iets dat leek op een vuurwapen, in zijn zaak kreeg. Ondanks de bedreigingen en een eis om geld pakte hij een bezem en joeg daarmee de overvaller zijn zaak uit. Een verdachte is even later door de politie opgepakt.

In Eindhoven zette een medewerkster het een week geleden op een gillen toen ze met een mes werd bedreigd. De dader vluchtte en de vriend van de vrouw is nog achter hem aangegaan, de dader wist na een korte wordteling te ontkomen.

RAAK-principe

Het liep deze keren goed af maar verstandig is het niet om verzet te plegen. Volgens de politie worden de daders steeds jonger en raken snel in paniek en worden daardoor onberekenbaar. Daardoor kan het slechter aflopen. Het is bijvoorbeeld beter volgens het RAAK-principe te werk te gaan. R > Rustig blijven. A > Aanvaarden. A > Afgeven van geld of goed, K > Kijken. Vooral het laatste is van belang om de pakkans te vergroten. Een goed signalement, de vluchtweg en het vervoermiddel kunnen de politie snel op het spoor van de daders zetten.

Reageer op dit artikel