nieuws

Burger King zit McDonalds op de hielen

Bedrijfsvoering

McDonald’s en Burger King kwamen vorige week allebei met cijfers. McDonald’s mag dan wereldwijd de onbetwiste winnaar zijn in hamburgerverkoop, Burger King heeft op het moment meer reden om te lachen, vindt Dag. Burger King incasseerde bijna dertig procent meer winst, terwijl mcDonald’s evenzoveel moest inleveren. In Nederland deed McDonald’s het wel goed.

Burger King zit McDonalds op de hielen

Eerst presenteerde McDonald’s de cijfers over het vierde kwartaal en daarmee ook over heel 2007. De omzet in 2007 was niet verkeerd, 22,8 miljard dollar (15,6 miljard euro) wereldwijd. Maar de winst viel tegen: 2,4 miljard dollar (1,6 miljard euro), een daling van ruim 30 procent ten opzichte van 2006.

Daarna was het de beurt aan Burger King, de nummer twee fastfood-keten ter wereld. Deze hamburgerbakker heeft een gebroken boekjaar, dat niet op 1 januari, maar in de zomer begint. Daarom gaf Burger King alleen cijfers over het afgelopen – tweede – kwartaal.

En die waren rooskleurig: de kwartaalwinst (49 miljoen dollar – 33,5 miljoen euro) ging 29 procent omhoog. En de omzet steeg 10 procent, naar 613 miljoen dollar (419 miljoen euro). De winst voor McDonald’s bedroeg over het laatste kwartaal 1,27 miljard dollar (868 miljoen euro).

Nederland

Ook in Nederland zijn de gouden bogen van McDonald’s (220 restaurants) veel meer aanwezig dan relatieve nieuwkomer Burger King (ruim 50), al is deze laatste de afgelopen jaren hard gegroeid.

‘We merken weinig van concurrenten als Burger King’, zegt Dirk van den Boogaart van McDonald’s Nederland in dagblad Dag. ‘Het gaat goed. Afgelopen jaar hadden we hier een omzet van 497 miljoen euro, een stijging van 5,2 procent.’

Winstcijfers voor Nederland willen zowel McDonald’s als Burger King niet geven.

Meer McDonald’s berichten:

Meer Burger King berichten:

Reageer op dit artikel