nieuws

Biodiesel gebrouwen uit frituurvet

Bedrijfsvoering

Afvalverwerker Greenmills wil in de Amsterdamse haven een fabriek die frituurvet omzet in biodiesel. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. De gemeente Amsterdam heeft voor het project grond beschikbaar gesteld in het Westelijk Havengebied.

Biodiesel gebrouwen uit frituurvet

Greenmills investeert minimaal 50 miljoen euro in de raffinaderij, die naar verwachting eind 2008 haar deuren opent. De fabriek moet draaien op geryclede plantaardige olie. Daarnaast vindt er vergassing van groenafval plaats. Daarmee kan het bedrijf grotendeels voorzien in de eigen energiebehoefte.

Autobrandstoffen

Naast biodiesel zal de fabriek ook bio-ethanol, een vervanger voor benzine, en biogas (aardgas) produceren. Volgend jaar zijn oliemaatschappijen voor een bepaald percentage verplicht biodiesel en bio-ethanol bij hun autobrandstoffen te mengen.

Vergunningenprocedures

De vergunningenprocedures voor de biodieselfabriek zijn nog niet afgerond. De fabriek levert ten minste honderd banen op, zei projectleider Markus Brans woensdag. Als straks het bedrijf van start gaat dan Het bedrijf haalt gebruikt frituurvet op dat afkomstig is van McDonald’s, Febo en andere snackbars, Chinese restaurants en viskramen.

Reageer op dit artikel